Suntem în era digitală și evoluția tehnologică ne facilitează accesul la tratamente dentare performante, fără riscuri, cu un grad de predictibilitate ridicat.
Medicii dentiști pot avea astăzi o imagine reală, clară, a zonei anatomice de investigat, datorită echipamentelor radiologice digitale – radiografii digitale și tomografii 3D / CBCT, având posibilitatea stabilirii unui diagnostic precis. Mai mult de atât, medicii pot indica investigații radiologice în timpul sau după efectuarea tratamentelor dentare, pentru verificarea rezultatelor și asta fără a expune pacientul la doze mari de radiații.
Teama de radiații și efectele lor asupra sănătății umane a constituit și constituie încă un subiect tabu, în condițiile în care atât mediul natural cât și dezvoltarea tehnologică sunt factori care ne expun zilnic la radiații.
Mediul în care trăim, elementele naturale esențiale vieții – aerul, apa, alimentele, propriul organism, dormitul cu persoana iubită, zborul cu avionul, clădirile și toate invențiile tehnologice necesare vieții moderne, ne expun la un nivel zilnic de radiații.
Doza anuală de risc care poate duce la apariția cancerului este de 100.000 μSv, doza anuală care poate induce o stare de greață sau vomă este de 2.000.000 μSv, iar doza letală este de 10.000.000 μSv.
În medicina dentară se utilizează cel mai frecvent radiografia retroalveolară, pentru efectuarea căreia se generează o cantitate de radiații de 1-2 μSv și radiografia panoramică digitală, pentru realizarea căreia se generează o cantitate de 6-7 μSv. Puteți vedea acum că aceste doze sunt foarte reduse și nu constituie un pericol pentru sănătate, însă beneficiul adus sănătății dumneavoastră este major.
DE ȘTIUT!
- Organismul conţine şi emite radiaţii datorită descompunerii atomilor de potasiu. Omul are în componenţă aproximativ 30-40 mg potasiu, adică un nivel de radiație de 0,39 μSv. Dormitul în acelaşi pat cu persoana iubită înseamnă radiație, deoarece cu toții avem material radioactiv în organism.
- Pământul, planeta noastră este radioactivă, prin izotopii de uraniu şi thorium pe care îi conţine. Astfel, suma radiaţiilor pe care le primim într-un an este egală cu 0,48 μSv.
- Zborul cu avionul este o sursă suplimentară de radiaţie datorită aparatelor de scanare din aeroport, responsabile de iradierea cu o cantitate de 0,015 – 0,88 μSv, pe de o parte și apoi, fiecare minut de călătorie cu avionul vă expune corpul o la radiaţie cosmică de 0,04 μSv.
- Apa conţine radiaţii prin conţinutul de tritiu pe care îl are, absorbim aproximativ 50 μSv într-un an.
- Locuinţa reprezintă de asemenea o sursă de radiaţii. Dacă locuiţi într-o clădire din piatră, cărămidă sau beton vă expuneţi unor radiaţii de 70 μSv. Nici mobilierul nu este lipsit de elemente radioactive.
- În urma fumatului unui pachet şi jumătate de țigări pe zi, în plămâni se depune plumb radioactiv, care generează o cantitate radiații de 40 μSv.
- Tehnologiile utilizate astăzi, monitorul tip CRT, atunci când este în functiune emite radiaţii ce pot atinge valorile de aproximativ 10 μSv/an. Undele Wi-Fi reprezintă alta sursă de radiaţii la care suntem supuşi zilnic. Smartphone-ul, indispensabil omului modern reprezintă de asemenea o sursă de radiaţii.
- Hrana noastră cea de toate zilele este o sursă de radiații. Bananele nu sunt o excepţie. Doza de radiaţie emisă de o banană este de 0,1 μSv. Doza de radiaţii provenită din alimente într-un an este de aproximativ 300 – 400 μSv.
- Lemnul din care este procesată hârtia conţine material radioactiv, astfel că, dacă lecturezi 3 ore zi, timp de un an, doza de radiaţii este egală cu 1 μSv.