Ortodonție
🦷 DIODENTA!

Ortodonția este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu corectarea înghesuirilor dentare și a ocluziei (a felului în care dinții de sus și cei de jos se întâlnesc, numită și mușcătură).

Ortodonția este specialitatea stomatologică ce asigură așezarea în poziție normală a dinților, pe arcadele dentare. Cu ajutorul aparatelor ortodontice mobile sau fixe se tratează problemele de închiderea gurii incorectă (malocluzie) și poziționarea greșită a dinților (malpoziție). Aparatele dentare ortodontice sunt o alternativă, atât pentru copii cât și pentru adulți.

Tratamentul ortodontic poate corecta probleme grave ale danturii:

✅ afecțiuni dentomaxilare;
✅ înghesuirea dinților;
✅ spații între dinți (strungăreață);
✅ dinți strâmbi;
✅ probleme produse de dinți în plus sau dinți care lipsesc.

Aparatul dentar ortodontic nu este ceva "la modă" ci este ceva necesar!

Îndreptarea poziției dinților este un lucru foarte important care nu trebuie tratat cu indiferență, ci ca o necesitate. Pe lângă faptul că sporește încrederea în sine, tratamentul ortodontic reduce riscul afecțiunilor gingivale, al cariilor dentare și al pierderii dinților. Tratamentele ortodontice sunt frecvent necesare pentru îmbunătățirea stabilității, a funcționalității a igienei și a sănătății dentare.

Ultimele studii în domeniul ortodontic au menționat că este recomandat ca fiecare copil la vârsta de 7 ani să beneficieze obligatoriu de un consult ortodontic.

Semnalele de alarmă de care trebuie să convingă părintele că este timpul unui consult stomatologic de specialitate sunt următoarele:

❌ Dinții copilului nu au apărut în perioada normală de erupție a dinților;
❌ Suptul degetului mare și a celui arătător;
❌ Când mușcă obrazul pe interior;
❌ Când apar probleme de mușcătură sau de mestecat;
❌ În momentul închiderii gurii dinții de la arcada superioară nu calcă peste cei de la arcada superioară;
❌ Apariția dinților încălecați ca urmare a înghesuirii acestora.

Dacă problemele ortodontice nu sunt tratate la timp acestea se pot agrava și pot deveni mult mai dificile și mai scump de rezolvat!

Dacă dinții nu sunt păstrați curați (printr-un periaj corespunzător - cel puțin 2 minute, utilizarea frecventă a apei de gură și a dușului bucal) pot apărea cariile dentare, boala paradontală sau se poate ajunge până la pierderea dinților naturali.

Cabinetele clinicii DIODENTA asigură pacienților săi servicii de ortodonție, prin colaborare cu medic extern.

Programările se fac la sediul cabinetelor, unde se va cunoaște istoricul medical și dentar al pacientului, executarea unui examen de specialitate va ajuta medicul ortodont să decidă care este soluția optimă pentru fiecare pacient.

Astfel, după o analiză a stării de sănătate a dinților, pacienții clinicii noastre se pot informa de necesitatea tratamentului ortodontic, cu toate detaliile ce decurg din acest fapt: durată, îngrijirea danturii, etc.

Medicul ortodont este cel care vă poate convinge de faptul că îndreptarea dinților nu înseamnă doar estetică, ci vă ajută să preveniți unele probleme care pot afecta grav sănătatea danturii noastre, și anume prevenirea paradontozei și a cariei dentare.

Pentru a obține rezultatele dorite, pacientul trebuie să respecte instrucțiunile date de medicul ortodent, fără a nu uita însă menținerea igienei dentare impecabile și respectarea controlul stomatologic periodic.

Există două tipuri de aparate dentare ortodontice: aparate fixe (folosite de obicei la vârsta adultă) și aparate mobile – sunt cele mai folosite aparate la copiii, sunt foarte eficiente în ghidarea creșterii oaselor maxilarelor, prevenind unele probleme care sunt foarte greu de tratat la vârsta adultă.

Aparatele mobile sunt eficiente la vârsta cuprinsă între 8-12 ani.

Aparatele mobile sunt cele mai folosite aparate la copiii, sunt foarte eficiente în ghidarea creșterii oaselor maxilarelor, prevenind unele probleme care sunt foarte greu de tratat la vârsta adultă.

Aparatele fixe sunt de trei feluri: metalice (alese în special de adolescenți, pot fi personalizate cu ajutorul elasticelor cu care se fixează arcul (sârmulița) de aparat, elastice ce pot fi transparente, de culoarea bracketului sau multicolor că să se potrivească cu ținută pacientului.), transparente (sunt greu vizibile de la distanța normală, oferind estetică și eficiență excelentă) și aparatele linguale (este o metodă discretă de a îndrepta dinții, brackeții fiind lipiți pe spatele dinților, cu un cost mai ridicat, dar durata tratamentului mai scurtă, iar estetica dintelui net superioară celorlalte două modele de aparate ortodontice).

Tratamentul ortodontic este unul de durată, de la cel puțin 6 săptămâni până la trei ani, în funcție de problema pe care o are fiecare pacient în parte și de aparatul dentar utilizat. De aceea este important ca pacientul să aibă răbdare și să coopereze, pentru obținerea rezultatelor dorite.

Vă recomandăm să țineți cont de câteva criterii importante în alegerea clinicii stomatologice și a medicului care realizează tratamentul ortodontic:

✅ Experiența, specializarea medicului ortodont;
✅ Detalierea etapelor lucrării de ortodonție și a procedurilor efectuate;
✅ Respectarea standardelor de calitate și igienă;
✅ Utilizarea materialelor de cea mai bună calitate și aparatura tehnică folosită în cadrul clinicii.

 

Nu lăsați problemele sa vă afecteze zâmbetul, câștigați încrederea de a zâmbi printr-un tratament potrivit! ❤️

Vrei să beneficiezi de servicii stomatologice de calitate? ❤️

Apelează cu încredere la serviciile
clinicii stomatologice
🦷 DIODENTA!